سایت عصر اسلام

 

     

 
 
             

کیبورد فارسی

جستجوی پیشرفته

 

12 ارديبهشت 1404 04/11/1446 2025 May 02

 

فهـرست

 
 
  صفحه اصلی
  پيامبر اسلام
  پيامبران
  خلفاى راشدين
  صحابه
  تابعين
  قهرمانان اسلام
  علما، صالحان وانديشمندان
  خلفاى اموى
  خلفاى عباسى
  خلفاى عثمانى
  دولتها و حكومتهاى متفرقه
  جهاد و نبردهاى اسلامی
  اسلام در دوران معاصر
  آينده اسلام و علامات قيامت
  عالم برزخ و روز محشر
  بهشت و دوزخ
  تاریخ مذاهب و ادیان دیگر
  مقالات تاریخی متفرقه
  شبهات و دروغ‌های تاریخی
  تمدن اسلام
  كتابخانه
  کلیپهای صوتی
  کلیپهای تصویری
  عضویت در خـبرنامه
  در مـورد سایت
  ارتبـاط با ما
  تمـاس با ما
 
 
 

آمـار سـا یت

 
تـعداد کلیپهای صوتي: 786
تـعداد کلیپهای تصويري: 0
تـعداد مقالات متني: 1144
تـعداد كل مقالات : 1930
تـعداد اعضاء سايت: 575
بازدید کـل سايت: 7630963
 
 

تبـلیغـا  ت

 

سایت جامع فتاوی اهل سنت و جماعت

سایت مهتدین

 
 

 

 

 

 

 

شماره: 30   تعداد بازدید: 2105 تاریخ اضافه: 2016-05-09

حال و وضع بندگان در روز داوری و محاسبه

حال و وضع بندگان در روز داوری و محاسبه


روز محشر و داوری، روز فیصله و قضاوت، روزی بس دشوار و سخت خواهد بود، جز کسی که الله عزوجل آن را برایش آسان بگرداند. در آن روز مردم حالت‌های گوناگونی خواهند داشت.


زیرا به هنگام عرضه شدن در محضر الله کریم، در آن ایستگاه مخوف و سراسیمگی گناهکار، انسان‌ها از همدیگر اعلام بیزاری و برائت می ‌کنند، و هر فرد نسب و قرابت خویش را فراموش می ‌کند. چنان که الله تعالی می ‌فرماید:﴿فَإِذَا نُفِخَ فِي ٱلصُّورِ فَلَآ أَنسَابَ بَيۡنَهُمۡ يَوۡمَئِذٖ وَلَا يَتَسَآءَلُونَ﴾ [المؤمنون: 101]. «هنگامی که (برای بار دوم) در صور دمیده شود، هیچ ‌گونه خویشاوندی و نسبتی در میان آنان نمی ‌ماند (چرا که هر کسی در اندیشۀ نجات خویشتن است) و در آن روز از همدیگر نمی‌ پرسند».


هر چند که دو نفر در صداقت و رفاقت خویش رابطه‌ ای قوی و محکم داشته باشند، اما در صحنۀ قیامت از همدیگر تبری می ‌جویند و هر کدام، نفسی نفسی می ‌گویند. چنان که الله تعالی می ‌فرماید: ﴿وَلَا يَسۡ‍َٔلُ حَمِيمٌ حَمِيمٗا﴾ [المعارج: 10]. «و هیچ دوستی از دوستش نمی‌ پرسد».


بلکه انسان از اهل و دوستانش می ‌گریزد و از برادران و یارانش فرار می ‌کند و همگی گردن‌ها در برابر فرمانروا ذلیل و خوار شده و دشواری‌ها نرم و ملایم گشته و صاحبان درک و خورد فروتن شده‌اند.


پروردگار می ‌فرماید: ﴿وَعَنَتِ ٱلۡوُجُوهُ لِلۡحَيِّ ٱلۡقَيُّومِۖ وَقَدۡ خَابَ مَنۡ حَمَلَ ظُلۡمٗا﴾ [طه: 111].«در آن روز همۀ چهره‌ها در برابر پروردگارِ باقی و جاویدان، و گرداننده و نگهبانِ جهان (همچون اسیران) خضوع و خشوع می ‌کنند و کُرنِش می‌ برند، و کسی که (در آن روز کوله بارِ) کفر را بر دوش کشد، (از لطف الله) نا امید می ‌گردد».


چه صحنه‌ ای بس وحشتناک خواهد بود!! پروردگارا بر ما رحم بفرما!.

مردم می ‌لرزند، پیامبران تضرع و زاری می ‌کنند، زبان‌ها بند آمده، خِرَدها بیدار شده‌ اند، در حالی که اعمالی متنوع و مختلف انجام شده است!. 


در آن روز، بندگان اعمالی را که انجام داده‌اند، حاضر می ‌بینند، چنان که الله تعالی می‌ فرماید: ﴿يَوۡمَ تَجِدُ كُلُّ نَفۡسٖ مَّا عَمِلَتۡ مِنۡ خَيۡرٖ مُّحۡضَرٗا وَمَا عَمِلَتۡ مِن سُوٓءٖ تَوَدُّ لَوۡ أَنَّ بَيۡنَهَا وَبَيۡنَهُۥٓ أَمَدَۢا بَعِيدٗاۗ وَيُحَذِّرُكُمُ ٱللَّهُ نَفۡسَهُۥۗ وَٱللَّهُ رَءُوفُۢ بِٱلۡعِبَادِ﴾ [آل عمران: 30]. «روزی که هر کسی آنچه را از نیکی انجام داده است حاضر و آماده می‌ بیند (و مایۀ سرور او می ‌شود) و دوست می‌ دارد کاش میان او و آنچه از بدی انجام داده است فاصلۀ زیادی می ‌بود، و الله شما را از (نافرمانی) خودش برحذر می ‌دارد، و الله نسبت به بندگان مهربان است».


بنابراین، در آن روز هیچ عملی که انسان در حیاتش انجام داده است، پنهان نمی ‌شود.


آثار به جا مانده

﴿إِنَّا نَحۡنُ نُحۡيِ ٱلۡمَوۡتَىٰ وَنَكۡتُبُ مَا قَدَّمُواْ وَءَاثَٰرَهُمۡۚ وَكُلَّ شَيۡءٍ أَحۡصَيۡنَٰهُ فِيٓ إِمَامٖ مُّبِينٖ﴾ [یس: 12]. «ما خود مان مردگان را زنده می‌ گردانیم، و چیزهایی را که (در دنیا) پیشاپیش فرستاده‌اند و (کارهایی را که کرده‌اند، و همچنین) چیزهایی را که (در آن) بر جای نهاده می ‌نویسیم. و ما همه چیز را در کتاب آشکار (لوح محفوظ) سرشماری می ‌نماییم و می ‌نگاریم».


پروردگار این‌گونه حال و عمل انسان را توصیف ‌می نماید، هر آنچه را که قبل از مرگش از پیش فرستاده و اعمالی که پس از مرگش برجا گذشته که آثار او به شمار می‌آیند را ثبت می ‌کند.


آری، محاسبه دقیق انجام می ‌شود، به‌ طوری که اعمالی که قبل از مرگ انجام داده و اعمالی که پس از مرگش رها نموده است، همه حاضر می ‌شوند. پس از اگر قرآنی را برجا گذاشته، چاهی را حفر نموده، نهری را به جریان انداخته، یتیمی را سرپرستی نموده، علمی را نشر نموده، فرزند صالحی را برجا گذاشته است، همۀ این موارد باقی می‌ مانند و برایش صدقۀ جاری به شمار می ‌روند.


همین گونه خواهد بود حال کسی که چیزی حرام را ترک نموده است، مانند این که مرده و محل فروش شراب را برجا گذاشته، یا رقاص خانه‌ای بنا نموده، یا شبکۀ ماهواره‌ای را راه اندازی نموده که فساد را نشر می ‌کند، و یا کتاب‌های فاسدی از وی بر جا مانده است.


همگی را انسان در جلوش حاضر می ‌بیند، چنان که الله تعالی می‌ فرماید: ﴿يُنَبَّؤُاْ ٱلۡإِنسَٰنُ يَوۡمَئِذِۢ بِمَا قَدَّمَ وَأَخَّرَ١٣ بَلِ ٱلۡإِنسَٰنُ عَلَىٰ نَفۡسِهِۦ بَصِيرَةٞ١٤ وَلَوۡ أَلۡقَىٰ مَعَاذِيرَهُۥ١٥﴾ [القیامة: 13-15]. «در آن روز انسان را آگاه می ‌سازند از چیزهایی که پیشاپیش فرستاده است و از چیزهایی که برجای گذاشته است. * اصلاً انسان خودش از وضع خود آگاه است. * در حالی که (به زبان) عذرهایی برای (دفاع از) خود می ‌آورد».


هر چندت که انسان گناه را حقیر و ناچیز بداند، اما الله آن را در روز قیامت بزرگ می ‌کند.


رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: «از گناهان کوچک و حقیر بپرهیزید، زیرا گناهان صغیره مانند گروهی هستند که در درّه‌ای جمع می ‌شوند و هر کدام تکه چوبی را می‌ آورد، تا این که آن مقدار چوب جمع می ‌کنند که نانشان را می‌ پزند، و هر گاه بنده از گناهان صغیره مورد مؤاخذه قرار گیرد، نابود می ‌شود»[1].





[1]- صحیح ابن حبان و مسند احمد با سند صحیح.

 

بازگشت به بالا

بازگشت به نتایج قبل

ارسال به دوستان

چاپ  
 

تبـلیغـا  ت

     

سايت اسلام تيوب

اخبار جهان اسلام

 
 

تبـلیغـا  ت

 

سایت نوار اسلام

دائرة المعارف شبکه اسلامی

 
 

 حـد  یـث

 

رسول خدا صلی الله علیه و سلم فرموده است:

(أريت في المنام أني أنزع بدلو بكرة على قليب، فجاء أبو بكر فنزع ذنوباً أو ذنوبين نزعاً ضعيفاً والله يغفر له ثم جاء عمربن الخطاب فاستحالت غرباً فلم أر عبقريا يفري فريه حتى روى الناس وضربوا بعطن)
«در خواب دیدم که از چاهی آب می‌کشم؛ آن‌گاه ابوبکر آمد و یک دلو آب از چاه کشید و او، در کشیدن آب ضعیف بود و خداوند، او را می‌بخشد. سپس عمر آمد و دلو را به دست گرفت؛ هیچ پهلوانی سراغ ندارم که همانند او کاری را بدین قوت انجام دهد. عمر چنان آب کشید که همه‌ی مردم و شترانشان سیراب شدند و به استراحت پرداختند»
 مسلم ش 2393 .

 
 

نظرسـنجی

 

آشنایی شما با سایت از چه طریقی بوده است؟


لينك از ساير سايت ها
موتورهاي جستجو
از طريق دوستان